Pagina's

Bijzondere posters



Een affiche of aanplakbiljet, ook wel poster genoemd, is een biljet dat aangeplakt is of opgehangen dient te worden om de daarop, meestal in gedrukte vorm, vermelde bekendmaking of boodschap ter kennis te brengen. Men kan een onderverdeling maken in affiches met letters en beelden. Bij de eerste categorie is de tekst, bij de tweede het beeld hoofdzaak. Met artistieke middelen wordt een boodschap overgebracht op de mensen. Dat is een uitdaging voor kunstenaars geworden om ons te overladen met een onuitputtelijke reeks van al dan niet kunstzinnig uitgevoerde posters. Postercollectie wil vooral afbeeldingen laten zien van posters uit verschillende landen met diverse thema’s. Wel hebben ze gemeen dat het altijd een kunstenaar is die het ontwerp voor een theatervoorstelling, film, opera, culture manifestatie, muziek opvoering, concert, poppenspel,tentoonstelling maakte. Menig afgebeeld affiche is een collector-item. In de Art Gallery van Muset www.postersquare worden een aantal afgebeelde affiches te koop aangeboden.

zaterdag 12 januari 2013

Postersquare


Filmposter van Stasys Eidigrevicus uit 1989. Bestaat uit 2 gedeelten Titel : Reflection

Poster in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com

Postersquare

Art Gallery van Muset
Boris Bucan werd in 1947 geboren in Zagreb. Hij studeerde af aan de Academie voor Schone Kunsten in Zagreb in  1972. Zij artistieke praktijk omvat tekeningen, afbeeldingen en grafisch ontwerp.

Hij besteedt bijzondere aandacht aan de problematiek van de anonieme media berichten dat hij personaliseert door humoristische interventies in de sjabloon (Bucan Art, 1971). In het begin van zijn carrière maakte hij affiches voor de Student Center in Zagreb. Galerija i ITD-, Gelarie -, ETC Theater- en Dramsko Kazaliste Gavella) in de periode van 1967-1972. Tussen 1980 en 1982 creëerde hij een beroemde groot formaat posterserie bekend om hun schilderachtige formaat voor het Kroatisch Nationale Theater in Split (HVK), en voor het concertprogramma Radio-Television Zagreb. Nadat de serie werd tentoongesteld op de in 1984 gehouden Biënnale van Venetië verwierf Bucan internationale faam.


De afgebeelde affiche heeft de titel De Vuurvogel & Petroesjka (1983) en heeft gehangen op een tentoonstelling van zijn affiches in de jaren ’80 tijdens het Internationaal Poppentheater Dordrecht in Pictura.  De afmeting van de poster 196 hg. X 204 br. De affiche bestond uit 4 delen.

Theater-, circus, poezie-, kunstposters in de Art Gallery van www.postersquare.com